preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Upis prvaša u školsku knjižnicu, 2010. godina

(pogledaj album starih fotografija)

Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Tražilica

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2115723
Ovaj mjesec: 3704
Ovaj tjedan: 966
Danas: 132

-

Najljepše priče klasične starine

Gustav Schwab - Najljepše priče klasične starine

 (klikni na naslov)   TantalMidaSizifPrometejAtalantaDeukalion i Pira 


 

Bitka u Korčulanskom kanalu
Marija Šegedin / datum: 16. 11. 2015. 21:18

Shematski prikaz Boja u Korčulanskom kanalu 16. studenog 1991.


[OPŠIRNIJE]Noć u školskoj knjižnici: Večer grčke mitologije
Claudia Tarle / datum: 26. 4. 2015. 18:38

Mali noćni razgovori uz Noć knjige počeli su u petak, u 19 sati, kad škola obično zatvara svoja vrata. U školsku su knjižnicu, na Večer grčke mitologije, počeli pristizati petaši (i ostali) s dekicama, jastucima i ostalom opremom za književni piknik. Knjižnicu smo uredili da nam bude ugodna za čitanje, slušanje i ležanje. 

Grčke mitove su odbrali i odlično pripremili  sedmaši na dodatnoj nastavi iz povijesti. Slušali smo s velikim zanimanjem u ugodnoj tišini.

Bilo je i onih koji su se i sami ohrabrili pročitati ili ispričati neki mit po sjećanju.

Atmosfera je bila sjajna, čas na rubu horora zbog mraka i strašnih mitoloških bića, čas na rubu tuluma zbog dobrog društva i grickalica... Noć knjige je bila mrak!

Pogledajte fotografije!

Večer grčke mitologije organizirale su Marija Šegedin, nastavnica povijesti Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka uz pomoć učenika Malih knjižničara, Web tima i Povijesne grupe. 


[OPŠIRNIJE]Uz noć knjige: Večer grčke mitologije
Marija Šegedin Claudia Tarle / datum: 24. 4. 2015. 08:54

Večeras će se u školskoj knjižnici održati  Večer grčke mitologije.

Od 19:00 sati započinje program s čitanjem mitova koje su pripremili sedmaši - za petaše. Naravno, pozvani su i ostali, ali samo oni koji mogu ostati budni do 22:00 sata kad mali noćni razgovori završavaju.  Tko želi, može ispričati neki grčki mit koji poznaje. Ponesite sa sobom jastuke, dekice, vreće za spavanje.. da nam bude što udobnije. 

Vidimo se u 19:00 sati!

 


[OPŠIRNIJE]Domovinski rat: Bitka u Korčulanskom kanalu
Ivana Bilić Tihana Slavić / datum: 28. 11. 2014. 12:19

Povodom 23. obljetnice pomorske bitke koja se 16. studenog 1991. godine odvijala u Korčulanskom kanalu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, učenici od 5. do 8. r. okupili su se u Domu kulture i poslušali predavanje gospodina Željka Seretineka. Pričao nam je o ratnom putu korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu.

Željko Seretinek, danas djelatni pukovnik Hrvatske ratne mornarice u Splitu, bio je zapovjednik pokretne obalne topničke baterije i vodio je korčulanske postrojbe koje su postigle izvanredne rezultate u Domovinskom ratu. Gospodin Seretinek nam je pričao  kako su pobijedili u pomorskoj bitci, pričao je o događajima, okolnostima i sudionicima obrane Korčule, pa sve do okončanja ratnog puta Mornaričkog odreda Korčula. Upoznao nas je i sa daljnjim događajima 1993. i 1994. Rat je počeo na južnom bojištu u listopadu 1991. a završio 1995. godine. Govorio je o Korčulanima koji su poginuli i bili ranjeni u ratu. Prikazan je i dokumentarac u kojem smo mogli vidjeti kako je bilo.

Svi smo pažljivo slušali predavanje i zanimljive priče o događajima tijekom rata. Nadamo se da ćemo imati priliku uživati u još nekom njegovom predavanju. Puno smo naučili, bilo je zanimljivo, to je način koji najviše volimo.

Ivana Bilić 8.a, Tihana Slavić 8.b


[OPŠIRNIJE]Dodatna iz povijesti - Statut grada i otoka Korčule
Ivana Bilić Sara Kalogjera / datum: 21. 10. 2014. 12:03

Srijedom poslijepodne u 17 sati imamo dodatnu nastavu iz povijesti. Ove srijede su nas na dodatnoj dočekale kustosice Gradskog muzeja u Korčuli, Sani Sardelić i Marija Hajdić. One su nam došle ispričati nešto o Korčulanskom statutu kako bi nam pomogle započeti naše istraživanje.

Saznali smo da je to bio jedan od najstarijih statuta u Europi, da su Kočulani zabranili prodaju roblja i još puno toga. Jako nas je zainteresiralo, a sedmaši će vam moći još više ispričati o Statutu jer će nastaviti istraživanje. Statut grada i otoka Korčule je napisan prije 800 godina i još uvijek je jako zanimljiv.

(Ivana Bilić, Sara Kalogjera 8.a)


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz povijesti, 3. i 6. mjesto!
Marija Šegedin / datum: 13. 3. 2014. 10:51

U petak 07.03. 2014. u OŠ Marina Držića održano je županijsko natjecanje iz povijesti. Natjecanja iz povijesti su predviđena samo za učenike sedmog i osmog razreda. U Dubrovnik su bili pozvani svi koji su na školskom imali više od 70% riješenog testa. Iz cijele županije pozvano je 27 sedmaša i 17 osmaša.

Naša škola je imala  šest predstavnika. Sudjelovali su: Antonela Tomašić, Mia Lozica, Nina Brčić, Ivana Bilić, Josip Ivančević i Marino Brčić.

Učenici osmih razreda postigli su odlične rezultate, a većini je ovo prvo natjecanje iz povijesti. Josip Ivančević osvojio je 3. mjesto, a Mia Lozica 6. mjesto. Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju i postignutim rezultatima!


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje iz povijesti
Marija Šegedin / datum: 8. 2. 2014. 08:17

U četvrtak 6. veljače održano je školsko natjecanje iz povijesti za učenike sedmih i osmih razreda. Čestitke svima na uloženom trudu i postignutim rezultatima!

Rezultati 7. razred

Rezultati 8. razred 


[OPŠIRNIJE]U Veloj spili
Martin Sardelić / datum: 8. 11. 2013. 22:23
Učenici petih razreda OŠ Petra Kanavelića bili su na terenskoj nastavi u Veloj Luci u Veloj spili.  U Veloj Luci najprije smo otišli u njihovu osnovnu školu, koja je jako stara, više od 100 godina. Tamo smo pričekali arheologa Dinka Radića, koji im predaje povijest. S njim smo se popeli do Vele spile i poslušali ga. Ispričao nam je  kako su tu pronađene mnoge kosti, vaze od keramike i zidovi. Iskopano je u dubini od 11 metara. To se zove arheološka sonda. U Veloj spili arheolozi mogu pročitati ljudsku povijest. 

Saznali smo kako su obrađivali oruđe, kako su lovili životinje i kako su živjeli ljudi u dalekoj prošlosti. Najzanimljivije nam je bilo kad nam je otkrio da se prije moglo prošetati od Pelješca do Korčule, preko livada na kojima su pasle neke životinje, jer je Jadransko more bilo puno pliće. Pitali smo ga koliko su arheolozi otišli duboko u prošlost. Odgovorio nam je da su za sada prodrli oko 25 000 godina u prošlost. Nakon što nam je Dinko Radić ispričao o spili i ljudima koji su u njoj živjeli, dopustio nam je da se po njoj i sami prošetamo.

Pokazao nam je rupu u zidu spile. Utihnuli smo i čuli zujanje pčela. Iznenadili smo se! Objasnio nam je kako su to obične pčele, ali tu žive još od kamenog doba. Ugledali smo i šišmiše, no oni bi se uvijek prestrašili i sakrili. Na izlazu iz spile, svi smo se fotografirali.

Nizbrdo prema Veloj Luci, spuštali smo se brzo, puni utisaka o životu u prošlosti.

Autobusom smo se vratili u Korčulu, iz prošlosti u sadašnjost .


[OPŠIRNIJE]Fotografije iz Vele Spile
Claudia Tarle / datum: 21. 5. 2013. 09:02

Evo nam fotografija s terenske nastave u Veloj Luci. Puno smo naučili na samom lokalitetu Vela Spila uz pomoć najboljeg mogućeg vodiča, arheologa Dinka Radića, voditelja projekta istraživanja Vele Spile. Dočekao nas je i poveo Plavom stazom, budućom šetnicom kroz arheološki park koji se uređuje, sve nam je objasnio i odgovorio na sva naša "čudna" pitanja. Zahvaljujemo na gostoprimstvu!

Kliknite za foto-galeriju

Proučavali smo povijest, arheologiju i kulturnu baštinu baš tamo gdje treba, na samom lokalitetu!


[OPŠIRNIJE]Ljestvica privremenog poretka: natjecanje iz povijesti
Marija Šegedin / datum: 6. 2. 2013. 18:34

Ljestvicu privremenog poretka školskog natjecanja iz povijesti možete preuzeti ovdje.


[OPŠIRNIJE]Šestaši u srednjem vijeku
Mia Lozica Ivana Vrdoljak Tina Kapor Petra Markovina / datum: 23. 12. 2011. 09:54

Naš je grad poput knjige iz povijesti pa je to dobro iskoristiti. Mi smo učenici 6. a i nastavnica Marija Šegedin povela nas je u Gradski muzej s namjerom da proširimo znanje o srednjem vijeku o kojem upravo učimo na satovima povijesti. Gospođa Marija Hajdić pričala nam je kako se živjelo u Korčuli u srednjem vijeku. Naučili smo da se današnji muzej nalazi u palači Gabrielis. U ono vrijeme nije bilo škole kao sada. Korčula je kroz povijest imala mnogo imena. Zapamtili smo: Korkyra Melaina, Corcyra Nigra i Karkar. Arheolozi su iskopali puno zanimljivosti na Majsanu, ali i u gradu Korčuli kad se obnavljaju kuće pronalaze se mnoge zanimljivosti u iskopima. Tako je pronađen ostatak pletera. Nadamo se da ćemo opet posjetiti naš muzej i naučiti nešto novo.

Mia Lozica, Ivana Vrdoljak, Tina Kapor, Petra Markovina 6.a


[OPŠIRNIJE]Satovi prapovijesti u Gradskom muzeju
Ivana Bilić / datum: 14. 11. 2011. 13:36

Mi petaši sad učimo o najranijoj prapovijesti i povijesti svijeta i bila bi prava šteta da ne naučimo sve o prapovijesti našega otoka Korčule. Zato smo s nastavnicom Marijom Šegedin krenuli u posjete Gradskom muzeju. Vidjeli smo fosil paprati star šest i po milijuna godina. Pisana povijest otoka započela je kamenim spomenikom koji se zove Lumbarajska psefizma. Zahvaljujemo kustosici Sani Sardelić što nas je provela kroz muzej. Lijepo je vidjeti uživo sve što smo učili iz knjige. Sutra idemo istraživati Velu Spilu!


[OPŠIRNIJE]Od Korčule do El-Shata
Tina Klisura Sanja Klisura Andrea Bakarić / datum: 7. 3. 2011. 10:14

U petak, 04.02. gosp. Frano Klisura je održao predavanje iz povijesti 8. a i b razredu.

Kad je on bio godina kao osmaši, morao je u zbjeg u Egipat, u El-Shat. Bilo je zanimljivo slušati njegovu priču jer toliko se uživio da smo osjećali kao da mi bježimo s njim.

Ovo je njegova priča:

Bilo je to na početku 1944.godine. Bježali su od Nijemaca. Nitko nije znao gdje idu. Putovali su do otoka Hvara, pa do Visa, na  krajnji jug Italije, te u Egipat u Port-Said.  S jedne strane je ugledao kanal (Sueski). Vlakom je došao u El-Shat. El-Shat je bila samo pustinja, žuti pijesak. Kad su došli tamo već su bili podignuti šatori za njih. Jedan šator je imao mjesta za 20 ljudi. Imali su kuhinje i škole. Godinu-dvije tamo je živjelo oko 30 000 ljudi. Učenici su se tamo nastavili školovati, učili su pisati, a pisali su po pijesku. Taj sat povijesti bio je jako zanimljiv. Nadamo se da će opet doći u školu i ispričati nam još koju, ovako zanimljivu priču.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje iz povijesti
Marija Šegedin / datum: 19. 1. 2011. 17:55

Konačni rezultati školskog natjecanja iz povijesti:


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje iz povijesti
Marija Šegedin / datum: 19. 1. 2011. 17:52

Po prvi put u našoj školi organizirano je natjecanje iz povijesti za sedme i osme razrede. Natjecalo se 18 učenika.

Pogledajte njihove rezultate!


[OPŠIRNIJE]Sat povijesti u Gradskom muzeju
Roko Tarle Lucija Botica Petra Seretinek Dario Skokandić / datum: 2. 12. 2010. 20:16

Mi, učenici 7.b s nastavnicom Marijom, posvetili smo sat povijesti odlasku u Gradski muzej Korčula. Htjeli smo saznati nešto više o povijesti našeg grada, a u tome nam je puno pomogla gospođa Marija Hajdić, kustosica muzeja.

Pustolovinu smo počeli s pričom o lumbarajskoj psefizmi, kada je nastala i tko ju je napisao. Kraj psefizme je bio popis svih starih imena Korčule koja su se mijenjala tijekom povijesti.  Pogledali smo zbirku kamenoklesara, a posebno smo istaknuli kipare Iva Lozicu i Frana Kršinića. Vidjeli smo i grbove značajnijih Korčulanskih obitelji; grb obitelji Andrijić, Kanavelić i mnoge druge.

Na gornjem katu traje izložba Korčulanska brodogradnja. Izložene su fotografije i crteži grada od najranijih vremena, neke su nacrtali Venecijanci, a neke Korčulani. Zaključili smo da je brodogradnja bila najvažniji zanat za Korčulane. „Škverovi“ su bili na svakoj strani grada. Istočni dio grada (od marine prema KPK) toliko se razlikuje od današnjeg, da ga nitko nije mogao prepoznati! Tek kad smo  malo bolje promotrili, shvatili smo da ima neke sličnosti s današnjom Korčulom.

Posjet muzeju pomogao nam je da još više proširimo svoje znanje o našem gradu i nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti opet doći u posjet.

Roko Tarle, Lucija Botica, Petra Seretinek, Dario Skokandić 7.b


[OPŠIRNIJE]Završna školska priredba
Claudia Tarle / datum: 9. 6. 2010. 15:52

Čast nam je pozvati Vas

na završnu školsku priredbu

„Moj grad u vremenu“

Dom kulture Liburna

11. lipnja 2010.

19 sati

 

Na ovogodišnjoj završnoj priredbi predstavit ćemo vam rezultate projektnog dana održanog 27. siječnja. Taj dan smo putovali kroz vrijeme. Bez vremeplova. Imali smo dan bez školskog zvona – projektni dan koji smo nazvali „Moj grad u vremenu“. Nastavnici su ponudili čak 31 projekt, a učenici su mogli birati onaj koji bi željeli istraživati. Svi učenici su bili uključeni – u centralnoj i u područnim školama.

Zamišljali smo Korčulu u budućnosti, istraživali smo prošlost, promjene u vremenu i poveznice kroz vrijeme. Pronašli smo kako je grad nekad izgledao, kako su izjavljivali ljubav, kako su kantali i činili slatko naši stari, kako su se igrali…

Koga zanima više neka zaviri u letak (klikni ovdje)!
Ili još bolje, dođite na priredbu! Dobrodošli!

 Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju