Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena i utjecaja na okoliš. Ovogodišnja tema Dana zaštite okoliša je „Misli – Jedi –Štedi“. Isticanjem problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane želi se potaknuti ljude da razmisle o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš.
Znate li da:
- jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno
- više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi
- za proizvodnju samo jedne litre mlijeka potrebno je 1.000 litara vode
- za proizvodnju jednog hamburgera potrebno je 16.000 litara vode za prehranu životinje iz čijeg se mesa on radi
- 25% svjetske proizvodnje hrane odvija se na nastanjenom dijelu naše planete za što se koristi 70% izvora pitke vode.
- proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30%stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane.
- jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad!
preuzeto sa https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/okolis-i-zdravlje/632