2014-04-17 23:00:00

Prikle za Veli petak

Naša učiteljica Meri nas uči da treba čuvati tradiciju i običaje. Uvijek kad nešto učimo o Korčuli trebamo malo istraživati i zapisivati. Zadala nam je da istražimo i saznamo kako se činu prikle. Ja sam pitala moju tetu, tatinu sestru Seku Jasminku Divić. Ona mi je pomogla napisati recept za prikle. Slijedite ga pažljivo.

Recept:

Tri krumpira stavite kuhati u slanu vodu. Pripremite kockicu kvasca s malo mlakog mlijeka i žličicom šećera i pustite da se diže na toplom. Skuhane krumpire dobro zdrobite. Dodajte petnaest dag  šećera, vanilin šećer, izgratane korice limuna, muškatnog oraščića i malo rakije  od rozi. U tu smjesu se polako dodaje brašno, kvasac i malo vode u kojoj su se kuhali krumpiri. Sve  treba dobro izmiješati dok smjesa  ne postane srednje gusta. Tu je potrebno iskustvo. Još treba pripremiti grožđice, sjeckane bademe i orahe i  polako ih miješajući dodati  u  dobivenu smjesu. Kuglice  tijesta se prže u vrućem ulju dok  ne dobiju zlatno žutu boju. Vruće prikle treba posuti šećerom i brzo pojesti!


Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula