2014-04-17 23:00:00 Prikle za Veli petak Naša učiteljica Meri nas uči da treba čuvati tradiciju i običaje. Uvijek kad nešto učimo o Korčuli trebamo malo istraživati i zapisivati. Zadala nam je da istražimo i saznamo kako se činu prikle. Ja sam pitala moju tetu, tatinu sestru Seku Jasminku Divić. Ona mi je pomogla napisati recept za prikle. Slijedite ga pažljivo. Recept: Tri krumpira stavite kuhati u slanu vodu. Pripremite kockicu kvasca s malo mlakog mlijeka i žličicom šećera i pustite da se diže na toplom. Skuhane krumpire dobro zdrobite. Dodajte petnaest dag šećera, vanilin šećer, izgratane korice limuna, muškatnog oraščića i malo rakije od rozi. U tu smjesu se polako dodaje brašno, kvasac i malo vode u kojoj su se kuhali krumpiri. Sve treba dobro izmiješati dok smjesa ne postane srednje gusta. Tu je potrebno iskustvo. Još treba pripremiti grožđice, sjeckane bademe i orahe i polako ih miješajući dodati u dobivenu smjesu. Kuglice tijesta se prže u vrućem ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Vruće prikle treba posuti šećerom i brzo pojesti!
|
Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula |