2016-04-04 13:56:49 Pozdrav proljeću iz Lumbarde - izađite na zrak Razmišljajte o proljeću i zamislite novi život, dulje dane i beskrajan optimizam koji vas ispunjava. Nove mogućnosti mogu se javiti pa morate sa sebe brzo otresti zimsku paučinu. "U hladnoći i mraku zime zemlja se možda čini neplodnom, ali ipak je puna sjemena koje čeka proljeće i povratak topline i svjetla kako bi buknulo životom. Tako je i s ljudima. "Da bismo procvjetali, samo trebamo atmosferu emocionalne topline i osjećaj prijateljstva." NEKA NAM PROLJEĆE BUDE ISPUNJENO VESELIM BOJAMA, PJESMOM I IGROM! I ove školske godine učenici Osnovne škole Petra Kanavelića i Područnih škola Lumbarda i Račišće veselili su se tradicionalnom izletu Pozdrav proljeću i ugodnom vremenu koje je proteklo u zabavi, igri i druženju. Učenici Područne škole Lumbarda su tradicionalno bili na izletu na Gornje blato u šparoge. Kistom i bojama ovjekovječili su još jedan dolazak proljeća i naš poludnevni odlazak u prirodu na čisti zrak.
Naučimo o šparogama: Šparoga: sprječava bolesti srca i krvnih žila, pomaže kod dijabetesa tipa 2, pomaže kod kroničnog umora, štiti od alergije i astme, pomaže kod gihta i bubrežnih kamenaca, smanjuje kolesterol i visoki tlak, odlična je namirnica za mršavljenje, pomaže kod probavnih tegoba, smanjuje rizik od karcinoma, čisti organizam... 1. Šparoge operite i presavijte ih preko prsta tako da odvojite gornji mekani dio od donjeg tvrdog. Gornji dio se dalje koristi, a donji možete sačuvati za pripremu povrtnog temeljca. 2. Meki dio izrežite na komadiće duljine otprilike 3 cm pa stavimo kuhati u vrlo malo posoljene kipuće vode na cca 5 min dok ne omekšaju (što je manje vode, to se manje hranjivih sastojaka gubi). Skuhane šparoge procijedite i ispreite pod mlazom hladne vode. 3. Skuhajte jaja utvrdo, ogulite ih i razrežite na četvrtine. 4. Šparoge začinite uljem, octom, solju i paprom i zatim poslužite izmiješane s ohlađenim ploškama jaja. DOBAR TEK I USLAST!!! |
Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula |