2019-04-16 12:25:00

Balet Coppelia u Splitu

I ove smo godine, kao već dugi niz godina, posjetili Hrvatsko narodno kazalište u Splitu i u rekordnom  broju učenika (ukrcanih u čak četiri autobusa)  prisustvovali baletu "Coppelia".

U petak, 22. ožujka, u dobroj atmosferi, krenuli smo u Split. Izlet je organizirala naša nastavnica iz glazbenog, Ljubica Milošević, koja već godinama nastoji na zanimljiv i edukativan način učenicima približiti operu, balet ili operetu.

Poslijepodne oko tri sata, stigli smo na našu, već tradicionalnu destinaciju i za neke "jako važan" dio puta, City Center One. 

Nakon "Cityija" uputili smo se prema splitskom HNK, te se prije same izvedbe još kratko prošetali Splitom.

Balet je uz stanke sveukupno trajao negdje oko sat i pedeset minuta, s početkom u 18 sati (zato smo i stigli na ponoćni trajekt). 

Za mene osobno, balet je bio predivan, a glazba je sama po sebi bila očaravajuća, svima nam je ovo bilo još jedno lijepo glazbeno iskustvo.

Kako saznajemo, ovaj balet se na splitskoj pozornici izvodi po prvi put nakon 37 godina. Praizvedba ovog baleta izvedena je 1870. godine u Parizu. 

Inače, "Coppelia" je komični bijeli balet koji se temelji na priči E.T.A. Hoffmanna: Der Sandmann; sastoji se od dva čina tj. 3 slike. Ukratko o temi baleta pročitajte na stranicama HNK Split.

Glazbu koju je skladao poznati francuski skladatelj Léo Delibes kao pratnju baletu, za nas je izvrsno svirao orkestar HNK Split.

Dinko Fabris 8.b


Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula