« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Početnički solfeggio glazbene škole s profesoricom Tihanom Penjak na Kostimiranom koncertu 2008. g.
(pogledaj album starih fotografija)
Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!
Posljednji dan započeo je pakiranjem i doručkom. U osam sati krenuli smo prema Ogulinu u posjet Ivaninoj kući bajke (Ivanina kuća bajke posvećena je Ivani Brlić Mažuranić. To je u svijetu jedinstven multimedijalni i interaktivni centar posvećen bajkama, namijenjen velikima i malima nudi nezaboravno iskustvo).
Dočekala nas je simpatična vodičica Sanja odjevena baš poput prave Ivane Brlić Mažuranić. Podijelili smo se u dvije grupe, jedni su na katu dvorca imali radionice, a drugi su su se zabavili u prizemlju. Vidjeli smo prvo izdanje Priča iz davnine iz 1916. godine.Sve je bilo jako zanimljivo i bajkovito, a posebno Čarobno zrcalo gdje smo razgovarali s gospodinom Bjesomarom koji nam je otkrivao koji bi bili lik u svijetu bajki i koje bi bile naše super moći.
Odnah do Ivanine kuće je pravi dvorac, a ispred kuće bajki nalazi se glasoviti Đulin ponor u koji ponire rijeka Dobra. Bilo je hladno, ali smo imali sreće jer je kiša padala samo dok smo bili u autobusu.
Nakon toga dugo smo se vozili do sirane u kojoj smo saznali koje su to tri faze pripreme sira. Kupili smo sir i krenuli u Majerov mlin gdje se na rijeci Gackoj na starinski način melje žito. Za doći do mlina na drugu stranu obale prelazzi se mostom. Mlin je malen i napravljen od drva. Prepun je vreća s brašnom.
Vlasnik nam je ispričao koliko mu treba da napravi 50 kg finog brašna (jedna vreća - osam sati), zašto je zdravije tako mljeveno brašno od cijelih zrna i neke druge zanimljivosti o mlinu kojega je on naslijedio nakon što mu je umrla mama, zbog čega smo svi bili jako tužni. U staro doba na rijeci Gackoj je bilo puno mlinova, pilana za drvo i uzgajale su se ribe.
Nakon mlina čekao nas je bogat ručak u Gospiću. Punog želuca i već pomalo umorni zaputili smo se na dug put kući. Uz pjesmu, zabavu i kviz znanja kojim smo ponovili sve što smo naučili, put je brzo prošao. Za čas smo bili u Orebiću i sretno stigli. Složili smo se da je Škola u prirodi nezaboravna i da sve što je lijepo kratko traje.
Zadnji dan smo prošli 643 km i na putu proveli 11:30 sati (Ukupno: 660+ 94+ 254+ 643= 1651 km). Cijeli izlet je bio zanimljivo i zabavno iskustvo i nadamo se da će ih biti još!