preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Sedmaši, Razrednica Marina Kalogjera, 1966. godina

(pogledaj album starih fotografija)

Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
Tražilica

 

 

Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2065033
Ovaj mjesec: 6169
Ovaj tjedan: 526
Danas: 54

-

Profesionalna orijentacija
Profesionalna orijentacija učenika osmih razreda je niz postupaka koji se provode tijekom školske godine s naglaskom na razgovoru s psihologom o izboru odgovarajuće škole, odnosno zanimanja. Odabir se usklađuje s psihofizičkim osobinama učenika, rezultatima testiranja sposobnosti, kao i školskim uspjehom. 

Razgovoru prethodi čitav niz pojedinačnih i grupnih aktivnosti koje se provode tijekom cijelog osmog razreda, a mi ćemo vam na ovim stranicama pokušati ponuditi što više informacija vezanih uz ovu temu. 

Nacionalni sustav prijava i upisa u srednje škole /www.upisi.hr/ 

Novosti za osmaše
Objavljene konačne ljestvice poretka
Claudia Tarle / datum: 11. 7. 2015. 19:22

Objavljene su konačne ljestvice poretka i kandidati sada mogu na kartici 'Moj odabir' preuzeti upisnicu koju u razdoblju od 13. do 17. srpnja trebaju dostaviti u srednju školu u koju su ostvarili pravo upisa.

https://www.upisi.hr/upisi/


[OPŠIRNIJE]Obavijest osmašima o upisu u srednju (prijavnica/upisnica)
Velebit Veršić / datum: 9. 7. 2015. 09:59

Dragi osmaši, kao što ste vidjeli u aplikaciji upisi.hr, nakon što ste vi i vaši roditelji potpisali prijavnicu kod vašeg razrednika, trebate se od 13. do 17. srpnja javiti u srednju školu u koju se upisujete i u njoj ćete ispuniti upisnicu.  

U prilogu je tablica u kojoj su navedeni svi programi srednjih škola na otoku za koje su potrebni dodatni dokumenti.

Kako bismo vam pomogli u boljoj vremenskoj organizaciji obavještavamo vas o slijedećem: 

  • Naša školska liječnica dr.  Anja Zelić radi u svojoj ordinaciji u Domu zdravlja Korčula – prizemlje lijevo. Liječnica poručuje da se možete javiti u njenu ordinaciju od 8 -12 sati svakog radnog dana do 16. 7. 2015.
  • Što se tiče medicine rada na otoku radi dr. Penić u Domu zdravlja Vela Luka, a utorkom u Domu zdravlja Korčula. U Korčuli se treba javiti ujutro do 8 sati kod medicinske sestre (privremeno medicina rada radi u zgradi vatrogasaca) i obaviti sve potrebno do dolaska liječnika.

TABLICA: Programi srednjih škola na otoku za koje su potrebni dodatni dok.


[OPŠIRNIJE]Obavijest o printanju prijavnica za osmaše
Abel Brčić Alan Farac Adriana Barčić / datum: 7. 7. 2015. 18:54

Prijavnice osmaša za upis u srednju školu će se printati i potpisivati u četvrtak, 9. srpnja od 8:30 do 10:30 sati. Učenici su dužni doći u pratnji jednog roditelja.

Nove i opće obavijesti vezane za rokove odabira programa, zaključavanja lista i ispisa prijavnica i dalje pratite na linku: https://www.upisi.hr/upisi/

Razrednici osmih razreda


[OPŠIRNIJE]Kalkulator bodova za srednje škole
Claudia Tarle / datum: 26. 5. 2015. 09:36

Osmaši, kalkulatorom bodova za srednje škole izračunajte koliko ste do sad sakupili bodova.

KALKULATOR


[OPŠIRNIJE]Objavljena je brošura: Idemo u srednju!!!
Claudia Tarle / datum: 21. 5. 2015. 23:13

Sve informacije o postupku prijava i upisa u srednju školu možete pronaći u publikaciji „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2015./2016. – Idemo u srednju!“ te je od iznimne važnosti da je svi kandidati pročitaju.

Pubikaciju možete preuzeti ovdje.


[OPŠIRNIJE]Oduka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.
Claudia Tarle / datum: 13. 5. 2015. 14:04

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta donio je 8. svibnja 2015. godine Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.


[OPŠIRNIJE]Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole
Claudia Tarle / datum: 13. 5. 2015. 14:00

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta donio je 29. travnja 2015. godine Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.


[OPŠIRNIJE]Koja bi vam se zanimanja mogla svidjeti?
Claudia Tarle / datum: 13. 5. 2015. 00:58

Novosti o upisu osmaša u srednju školu pratite u rubrici ZA OSMAŠE.

Ako ste neodlučni oko izbora srednje škole predlažemo vam da ispunite ovaj interaktivni upitnik i saznate koja bi vam zanimanja odgovarala. Budite pažljivi, razmislite i odgovorite iskreno, možda se iznenadite! 

Testirajte se - koja vam zanimanja odgovaraju

A zanima li vas što rade ljudi različitih zanimanja, prelistajte vodič! 

VODIČ kroz zanimanja


[OPŠIRNIJE]Bili smo na sajmu poslova u Dubrovniku
Ivica Fabris / datum: 21. 4. 2015. 13:31

U travnju ove je godine  održan je 8. Sajam poslova u Dubrovniku  u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.  Nas  četrnaest  osmaša odabrani smo za prisustvovanje Sajmu. Krenuli smo rano ujutro, autobusom,  zajedno s učenicima drugih osnovnih i srednjih škola s otoka i Pelješca.

Sajam se održao u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku. Već na ulazu u Sveučilište bila je velika gužva. Ugrabili smo priliku slikati se ispred ulaza, a psihologinja nas je  već u autobusu uputila u sva događanja jer nismo bili sigurni hoćemo li se u gužvi uopće moći svi skupiti na jednom mjestu. Sajam su otvorili predstavnici organizatora, a skup su pozdravili dubrovački gradonačelnik, župan Dubrovačko –neretvanske županije  i ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske. Nakon svečanog otvorenja  krenuli smo u obilazak štandova.

Na štandovima su se predstavili poslodavci iz cijele županije, pa i šire.  Bili su tu i štandovi raznih obrazovnih  institucija, srednjih  i viših škola, raznih učilišta i sveučilišta. Mi smo bili posebno zainteresirani za srednje škole i to Srednju pomorsku školu i Medicinsku školu. Dečki su se interesirali i za posao na štandu Atlantske plovidbe. Bilo je i radionica za nezaposlene na koji ma su mogli naučiti kako se piše moderna prijava za posao, životopis EUROPASS  i kakve su mogućnosti zapošljavanja u EU. Bilo nam je jako zanimljivo i poučno.

Nakon razgledavanja štandova, krenuli smo u obilazak Dubrovnika. Najviše smo se zadržali u DOC centru, glavnom okupljalištu dubrovačkih  studenata. Bio je krasan dan i još bismo ostali, ali trebalo je krenuti ranije zbog učenika s Lastova koji su žurili na brod iz Vele Luke. U autobusu na povratku bilo je veselo, a rodile su se i neke  ljubavi  na prvi pogled. Šteta što je tako kratko trajalo. Jako smo se dobro proveli,  puno toga naučili i  odlično se zabavili. Rado bismo sve to ponovili. Savjetujemo slijedećim generacijama osmaša da svakako posjete  sajam poslova. Pogledajte fotografije!

Sretno svim osmašima u daljem školovanju i pronalaženju poslova u struci.  

Napisale: osmašice smiley


[OPŠIRNIJE]Koju srednju školu odabrati?
Ružica Žuvela / datum: 12. 3. 2013. 15:51

Odabir škole može biti izvor brige i djetetu i roditeljima, nerijetko i jer su kroz osnovnu školu djeca još vrlo zaigrana te nedovoljno svjesna odgovornosti koja je pred njima, a sve se preklapa i s ulaskom u buran i zahtjevan period adolescencije.

Prijelaz iz osnovne u srednju školu važan je životni događaj, a time i stresan period, kako za djecu, tako i za roditelje. Izbor škole, čime obično i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju dijete donosi.

Odabir škole može biti i izvor brige djetetu, nerijetko i jer su kroz osnovnu školu djeca još vrlo zaigrana te nedovoljno svjesna odgovornosti koja je pred njima, a sve se preklapa i s periodom ulaska u adolescenciju, koji je sam po sebi često buran i zahtjevan.

Adolescentima je često teško dugoročno planirati

Djeca najčešće pohađaju osnovnu školu najbližu mjestu stanovanja, dok izbor srednje škole ovisi o mnogobrojnim faktorima – afinitetima djeteta, uspjehu u završnim razredima osnovne škole, izboru škole u relativnoj blizini doma … Često se roditeljima čini kao da djeci nije stalo koju će srednju školu upisati ili pak da biraju onu u koju će ići neki od njihovih prijatelja. Roditelji su ponekad skloni zaboraviti koliko su se i sami u toj dobi osjećali zrelima donijeti odluku o zanimanju kojim bi se trebali baviti ostatak života.

Adolescentima je često teško dugoročno planirati, budućnost im može djelovati jako daleko ili pak zastrašujuće. Važno je imati na umu kako svaka promjena može biti stresna pa tako i rastajanje od osnovnoškolskih prijatelja, upoznavanje novih, uklapanje u novu, nepoznatu sredinu… Većina djece osjeća se sigurnije kada zna da će sa nekim od „starih“ prijatelja dijeliti srednjoškolske klupe.

Teškoće pri donošenju odluke

Roditelj može pomoći tako da porazgovara sa svojim osnovnoškolcem o tome koje mu se zanimanje čini privlačno. Ukoliko dijete nije sigurno, roditelji mu mogu pomoći zajedničkim snagama napraviti popis zanimanja koja dolaze u obzir, kao i eliminaciju onih koja ne ulaze u djetetovu sferu interesa, a potom se informirati o mogućnostima srednjih škola na području stanovanja ili šire (većina ima Internet stranice pa nije teško doći do popisa srednjih škola).

Nužno je voditi računa i o bodovnom pragu ocjena potrebnih za upis te procijeniti realne šanse djeteta za upis u željenu školu. Ako i tada dijete ima teškoća pri donošenju odluke, postoji mogućnost profesionalne orijentacije, čija je svrha pomoći djetetu u otkrivanju vlastitih afiniteta, vještina i sposobnosti. Profesionalnu orijentaciju, sve potrebne informacije i savjete naša škola nudi za učenike završnog razreda.  Pri odabiru srednje škole također bi od koristi mogao biti i razgovor s nekim od učenika škole/a za koje je dijete zainteresirano jer bi iskustva i dojmovi iz prve ruke mogli olakšati donošenje ove važne odluke.

preuzeto s linka http://www.skole.hr

Prava učenika kojima je tijekom osnovne škole određen primjeren oblik školovanja

Svakako se treba obratiti stručnoj službi škole ako su kod učenika prisutne neke teškoće u razvoju, učenju, problemi ponašanja ili emocionalni problemi, a radi kojih se tijekom osnovne škole obrazovao uz rješenje o obliku školovanja (redovni nastavni program uz individualizirani pristup ili prilagođeni nastavni plan i program) zbog informiranja o  pravima na direktan upis u srednju školi  ili na dobivanje dodatnih bodova.                                                                              


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju