preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Povratak u doba Marka Pola; 1.b razred učiteljice Meri Amadeo, 31.5.2006.

(pogledaj album starih fotografija)

Kad zvoni?

Kad vozi bus?

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

 

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
 

Tražilica
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2272211
Ovaj mjesec: 4531
Ovaj tjedan: 268
Danas: 16
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Školska knjižnica

Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka, kontakt knjižnica / uredništvo web stranica claudia.tarle@gmail.com

Vijesti iz knjižnice
Dobrodošli u virtualnu knjižnicu za razrednu nastavu
Claudia Tarle / datum: 24. 3. 2020. 17:37

Navratite svaki dan, svaki dan ćete na zamišljenim policama pronaći nešto novo za učenje, čitanje i zabavu. (klikni!)

Made with Padlet

[OPŠIRNIJE]Dobrodošli u virtualnu knjižnicu za predmetnu nastavu
Claudia Tarle / datum: 20. 5. 2020. 03:20

Made with Padlet

[OPŠIRNIJE]Pitanja i odgovori vezani uz aplikacije za čitanje
Claudia Tarle / datum: 2. 4. 2020. 08:39

E-čitanje je budućnost naše djece i zato je dobro da ih učimo čitati e-knjige na ispravan način. Tiskane knjige neće nestati, ne trebamo za to brinuti, ali moramo znati da je dobro pogođena aplikacija jednako važna za čitanje e-knjige, kao što je tiskanoj knjizi važna njena naslovnica, izgled i oprema. I jedno i drugo nas može odbiti ili zainteresirati za čitanje.

Veće e-knjige su predviđene za čitanje na e-čitačima (kindle i sl.) ili tabletima s instaliranom aplikacijom za čitanje. Ostali načini dugoročno nisu baš prihvatljivi (ekran računala,  printanje u pdf-u i slične vratolomije najviše umaraju oči, dok se mobitelom s aplikacijom možemo poslužiti za čitanje kraćih priča).

Brza rješenja koja služe tek tako, da se obavi zadatak i obradi sadržaj, nisu mudar pristup čitanju i ne doprinose poticanju čitanja iz užitka. 

Omoguru Reader je aplikacija koja olakšava čitanje, posebno osobama koje imaju  disleksiju. Možete je istražiti i vidjeti kako izgleda na ovom linku. Mnogima je već poznat Omo font. 

Namijenjena je prvenstveno osobama s disleksijom, ali može učiniti čitanje ugodnim i drugim kategorijama korisnika (dioptrija, smetnje koncentracije i sl.). Preporučamo isprobati svima, nekome će se više svidjeti, nekome manje.

Koristi se za čitanje na e-čitačima, tabletima i naravno, na mobitelima, sve su to uređaji koji rade na Android i iOS platformama. Ova aplikacija nije  predviđena za korištenje na računalima (mzo u budućnosti planira nabavu školskih tableta za sve učenike).

 • Trenutno je aplikacija Omoguru besplatna, i ne samo to, od 31. ožujka aplikacija sadržava i daje na korištenje cijelu knjižnicu portala e-lektire - potpuno besplatno. Hoće li to potrajati i nakon sezone Korona virusa, za sad nemamo informaciju, ali ako se počne naplaćivati bit ćete obaviješteni o tome. 
 • Iako su e-lektire na Omoguru besplatne, ostale e-knjige koje imate na svome uređaju NE možete čitati uz pomoć ove aplikacije. Ako biste to ipak željeli, aplikacija će vam ponuditi plaćanje (oko 38 kn mjesečno ili povoljnija godišnja članarina).
 • Važna informacija: ako na svome uređaju već imate instalirane druge aplikacije za čitanje, ostavite ih, aplikacije za čitanje jedna drugoj ne smetaju, možete ih imati više. 
 • Upravo zato što Omoguru ne dozvoljava čitanje izvan aplikacije, slobodno uz nju instalirajte i neku drugu.  Preporučamo besplatnu aplikaciju ReadEra. U njoj zaista možete uživati u čitanju, možete namjestiti veličinu i boju slova, a posebno je lijep doživljaj čitanja knjiga koje preuzmete u ePub formatu (taj format vam nude e-lektire, odlučite se za njega, ne za pdf).
 • Aplikacija ReadEra je jednostavna  za početnike, sama će se otvoriti i uz pomoć nje možete osim knjiga ugodno čitati sve što imate u svom tabletu ( i mobitelu, posebno je praktična ako vam se nakupilo raznih dokumenata - čita wordu i pdf).
 • U svijet aplikacija za čitanje treba krenuti istraživački, kao što se ulazi u svijet slikovnica. Isprobavajte, slobodno instalirajte i deinstalirajte, poigravajte se postavkama i namjestite ih prema svojim potrebama. Savjetujem da se na početku pažnja više usmjerava na način i oblik čitanja, nego na sam sadržaj e-knjige. Treba birati zabavne, kratke i lako razumljive knjige, povećati slova, staviti animaciju listanja, nikako ne započinjati pustolovinu e-čitanja s knjigama koje su zahtjevne i teške i u "običnom" papirnatom obliku... 
 • E-čitanje može biti izvrstan poticaj za čitanje knjiga na stranim jezicima, npr. preko Kindle Raeder i sl. aplikacija dostupno je puno slikovnica na engleskom i to potpuno besplatno.
 • Ne zaboravite da dobro izbalansirano e-čitanje može biti vrlo ugodno za oči i ne mora biti "još samo jedan naporni ekran"...
 • Imate li bio kakvih pitanja ili dvojbi oko ovih ili drugih aplikacija za čitanje, slobodno mi pošaljite poruku u Yammer ili se javite na claudia.tarle@gmail.com

Tu smo da vam čitanje učinimo ugodnim!

Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Povrat knjiga u knjižnicu
Claudia Tarle / datum: 8. 6. 2020. 09:19

Ne zaboravite vratiti knjige u knjižnicu!

Možete ih odložiti u kutiju ispred knjižnice. Osim knjiga za koje znate, možda u svojoj sobi, na policama, imate i koju knjigu na koju ste zaboravili, a za koju je zadužen netko drugi... Naime, događalo se da ste posuđivali (posuđene) knjige jedni drugima, pregledajte police i spasite nekoga od neprilike. Izgubljene i uništene knjige se nadoknađuju. Za sva pitanja vam stojim na raspolaganju u Yammeru, slobodno pošaljite poruku, sve ćemo se dogovoriti!


[OPŠIRNIJE]Putovanje u ne baš tako davnu prošlost...
Claudia Tarle / datum: 6. 5. 2020. 09:48

Objava iz studenog 2016. stara samo četiri (nepune) godine, a toliko toga se promijenilo... Tadašnji četvrtaši, današnji sedmaši, u školskoj se knjižnici zabavljaju (i ponavljaju) uz kviz na temu Družba Pere Kvržice, bez digitalnih alata, bez aplikacija.

Alati su bili papiri u bojama timova. U originalnoj objavi piše:

U petak su učenici 4.a razreda s učiteljicom Lanom Borovinom (pozdrav učiteljici Ankici), prihvatili knjižničarkin izazov i u školskoj knjižnici odigrali kviz na temu pročitane knjige Družba Pere Kvržice književnika  Mate Lovraka. Za veliku čokoladu su se borile četiri ekipe: Narančasti, Žuti, Plavi i Zeleni. Bilo je napeto pa se često ulagao i prigovor. Žuti su izborili pobjedu, a kapetan Mario je u stilu Pera Kvržice obećao kako će čokoladu podijeliti sa svima. Upravo dok su davali izjave o održanom kvizu za Radio Korčulu, zvonila je uzbuna! To je bio taj petak...

Na sreću, radilo se o vježbi zaštite i spašavanja, a četvrtašima se toliko svidio Kvržica da su s učiteljicom Lanom osmislili predstavu!

Naše su stranice poput malog vremeplova, a svi mi, sudionici prve škole na daljinu u Hrvatskoj ikad, na neki način pišemo povijest...

Za još fotografija klikni na opširnije!


[OPŠIRNIJE]Puzzle uz dan i noć knjige
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2020. 16:31

Uz svjetski dan knjige napravila sam vam prigodnu puzzle slagalicu simpatičnog kutka za čitanje. Imate li vi svoj kutak za čitanje? Kliknite na sliku, rastegnite full screen i složite, nije lako, ali možda oborite rekord :)

i malo lakša...


[OPŠIRNIJE]Danas je 23. travnja - Svjetski dan knjige i Noć knjige
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2020. 08:31

Danas je 23. travnja, obilježava se Svjetski dan knjige i popularna Noć kniige, datum je simboličan za svjetsku književnost, umro je Miguel de Cervantes a rodio se William Shakespeare.  

Ova godina je posebna, programi dolaze k nama uz poruku S knjigom nisi izoliran!  Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak koji vas želi podsjetiti na sve dobrobiti čitanja. Možda se netko od vas javio na Čituljkov stvaralački natječaj objavljen u virtualnoj knjižnici?

Za knjižnice ovo nije loše vrijeme, dapače, knjižnice više nisu mjesta za čuvanje, kakvima smo ih nekoć doživljavali, knjižnice su zbirke koje zapravo jesu izvori znanja. Danas čitav svijet uči više nego ikad u povijesti čovječanstva i treba mu umijeće odabira kvalitetnih izvora znanja u ovom beskrajnom moru virtualnih informacija... Tome vas uči vaša knjižnica!

Iz ove neobične situacije želimo izvući ono najbolje, pa kad je već tako, koristimo priliku i učimo nove vještine i nove alate, trebat će nam. Vjerujte, nije lako naučiti kako se čitaju i koriste e-knjige jer ako im pristupimo na klasičan, "običan" način, zaobići će nas sve dobrobiti koje e-knjiga nudi, a vidjet ćemo samo mane.

Moramo se pohvaliti da od samog početka nastave na daljinu imamo virtualnu školsku knjižnicu koja nas vodi do zanimljivih sadržaja iz svih struka. Vodimo vas do digitalnih zbirki i kvalitetnih portala koje se isplati pomnije istražiti, nudimo odabrane online časopise, knjige, predstave, muzeje, filmove, radio drame; nudimo prvi korak u novo znanje i istraživanje umjetnosti, znanosti, književnosti, zabave i sporta; učimo kako nešto naučiti, kako se prijaviti na natječaj snimiti film.. ili se jednostavno zabavljati uz puzzle ili kućicu od kartonske kutije. U virtualnu knjižnicu su svi dobrodošli!

Pratite nas i dalje, volite knjige i knjižnice, i zapamtite S knjigom nisi izoliran!  

Pozdrav od knjižničarke heart


[OPŠIRNIJE]Kako olakšati čitanje e-knjiga s ekrana?
Claudia Tarle / datum: 3. 4. 2020. 17:10

Pokušavamo vam e-čitanje učiniti jednostavnijim i lakšim.

Ovo pitanje nije važno samo zbog nastave na daljinu, nego i svima nama kojima su ekrani neizbježni. Dobro je znati da neke stvari možemo raditi na bolji način. Pogotovo je važno u sadašnjoj situaciji u kojoj i mlađa djeca trebaju čitati e-knjige za lektiru.

E-knjige imaju svojih prednosti i mana. Mnogima je zastrašujuća i sama pomisao na njih, jer vide samo još jedan ekran, međutim e-knjiga postaje sve popularnija iz niza razloga. 

Najlošiji izbor je čitati e-knjigu s ekrana laptopa. Najbolji izbor za čitanje e-knjiga je e-čitač.

Vjerojatno ga nemate, ali svaki tablet se pretvara u e-čitač uz pomoć dobre aplikacije za čitanje (i mobitel isto, ali je mobitelu ipak manji ekran, pa je i manje dobar izbor). Predlažemo svima, ako već nemaju nešto slično (coolreader, kindle amazon...) da obvezno instaliraju aplikaciju za čitanje (potražite u Trgovina Play ili App store).

Mi smo se za školske tablete odlučili za aplikaciju ReadEra jer je besplatna, nema reklama, praktična je i koristi za sve dokumente, ne samo knjige, čita ePub, pdf, word... Osim toga, besplatno je dostupna i aplikacija Omoguru koja je kompatibilna s e-lektirama, a olakšava čitanje osobama s disleksijom. 

Što je to e-čitač? 

E-čitač je gadget uz čiju pomoć možete jednostavno čitati e-knjige.

 • Olakšava nošenje, čitava knjižnica vam sad može stati na dlan.
 • Imate zamišljene police u koje možete slagati i razvrstavati digitalne knjige, udžbenike i druge dokumente. Možete napraviti posebnu policu za lektire, posebnu policu za knjige koje tek želite pročitati, policu za projekte, police za određene predmete (ako želite, tamo će vam se slagati i dokumenti u wordu i pdf-u iz virtualne učionice to je vrlo korisno)...
 • Možete namjestiti da vas knjiga čeka točno na onoj stranici na kojoj ste stali.
 • Možete birati veličinu i boju slova, pa čak i font. Možete namjestiti da su vam slova duplo veća. Sve je to odlična vijest za one koji imaju dioptriju ili druge poteškoće u čitanju. 
 • Možete birati tamnu ili svijetlu pozadinu i način osvjetljenja, ako npr. želite čitati u mraku. Birate što vam je ugodnije za čitanje i manje umara oči.
 • Za čitanje knjiga s portala e-lektire preporučujem preuzimanje u ePub formatu. Uživat ćete u klizanju stranica, u brzom i lijepom listanju (čak se čita nešto brže).
 • Kad jednom preuzmete knjigu na uređaj, više nećete trebati internet.
 • Slobodno pitajte sve što vas zanima i još jednom ponovimo kako pronaći i preuzeti knjigu (u ePub formatu) na portalu e-lektire uz ovaj video: https://www.loom.com/s

Sretno i uživajte u čitanju na svojim novim e-čitačima! 😉

Pozdravlja vas vaša knjižničarka Claudia


[OPŠIRNIJE]Radio Korčula priča priče: Devetoro / Lonac i poklopac
Claudia Tarle / datum: 3. 4. 2020. 10:40

Poslušajte dvije priče za djecu snimljene za Radio Korčulu prije dvadeset godina u studiju Remiks Sandra Bačića.

Glasovi Ivan Sardelić, Sani Sardelić, Vinko Didović. Predobro, hvala Sani što si ovo podijelila s nama! :D

Priče poslušajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]Obavijest mentorima natječaja Glazbena baština našeg zavičaja
Claudia Tarle / datum: 2. 4. 2020. 08:43

Poštovani, 31. ožujka 2020. bio je zadnji dan prijave učeničkih radova na natječaj Glazbena baština našeg zavičaja (u privitku pod opširnije),  kojeg već tradicionalno devetu godinu za redom raspisuju Gradska knjižnica Ivan Vidali, TZ Grada Korčule i TZ Općine Lumbarda u okviru projekta Korčulanska baština. 

U skladu s trenutnim okolnostima izazvanim koronavirusom, ponukani smo rokove za prijavu na ovogodišnjeg natječaja produžiti do 15. svibnja.

U nastojanju da zadržimo kontinuitet ovog značajnog i uspješnog projekta, odlučili smo realizaciju projekta provesti u virtualnom obliku. Pozivamo mentore da razmotre mogućnosti organiziranja aktivnosti za provedbu natječaja u sferi virtualnog. Iskoriste stoga svoje on-line kanale, društvene mreže, video i audio servise, prijenose uživo i ostale mogućnosti s kojima raspolažete.

Povežite se, umrežite i istražujte, potaknite kreativnost Vaših učenika, kako bismo zajedničkim snagama osigurali provedbu natječaja i uspješnu realizaciju projekta Korčulanska baština i u ovoj godini. Veselimo se nastavku suradnje!

Srdačan pozdrav, Milojka Skokandić dipl. knjiž.

http://www.os-pkanavelica-korcula.skole.hr/upload/os-pkanavelica-korcula/newsattach/11087/Natjecaj_Glazbena_bastina_naseg_zavicaja_poziv.pdf

 


[OPŠIRNIJE]Kako se prijaviti na e-lektire?
Claudia Tarle / datum: 30. 3. 2020. 08:28

Ponovimo još jednom kako se prijaviti na portal e-lektire.

Pripremite AAI@Edu korisničke podatke, iste kao za e-dnevnik. Cijeli postupak prijave jasno vam je objašnjen u videu ispod. Uživajte u čitanju! 


[OPŠIRNIJE]Kako pronaći e-lektiru?
Claudia Tarle / datum: 30. 3. 2020. 07:36

Još ćemo jednom zajedno ponoviti kako doći do željene lektire na portalu e-lektire.  Pripremite svoje korisničko ime i lozinku, isto koje koristite za e-dnevnik. Ovih dana je sustav malo preopterećen, pa ako vam javlja grešku samo pokušajte ponovo, osvježite stranicu... Kliknite na sličicu ispod, video će vas voditi korak po korak, ponovimo!


[OPŠIRNIJE]Lanterna sv. Marka
Claudia Tarle / datum: 18. 4. 2020. 20:40

Pokažite stare brojeve Lanterne (pdf) starijim članovima obitelji, razveselit ćete ih. Ovaj časopis je godinama bio svojevrsna kronika Korčule. Klikni ovdje.

Virko - digitalna zbirka Gradske knjižnice Ivan Vidali


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju