preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Dan jabuka u 1.a učiteljice Meri Amadeo, 2015. godina

(pogledaj album starih fotografija)

Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Tražilica

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2123582
Ovaj mjesec: 3171
Ovaj tjedan: 647
Danas: 367

-

Ekskurzija osmaša 15./16.

U pisanju članaka od prvog do petog dana ekskurzije sudjelovali su svi osmaši, neki više, neki manje, ali potrudili su se i ostavili trag. Prva tri dana članci su se pisali iza večere, a bilješke za četvrti i peti dan nastale su na povratku katamaranom od Splita do Korčule.  Na ekskurziji su bila 42 učenika (8.a i 8.b) i troje nastavnika: Ljubica Milosević, Gordana Curać Depolo i Claudia Tarle. Ekskurzija je trajala od 25. do 29. travnja 2016.


 

Ekskurzija 1. dan

U ponedjeljak, 25. travnja ujutro, u 5 sati našli smo se na autobusnom kolodvoru jer smo zbog velikog nevremena odlučili ići brodom preko Vele Luke. U brodu smo se zabavljali i slušali Andreja kako svira gitaru.

U Splitu nas je dočekao autobus, naš vodič Miro i vijest da je zatvoren most zbog bure, pa smo umjesto autoputom krenuli starom cestom preko Knina. Prošli smo kroz Čavoglave, vidjeli Čikolu, mauzolej i kuću kipara Ivana Meštrovića u Otavicama i Kninsku tvrđavu, a putem nas je pratio snježni pokrivač.

U Zagrebu smo posjetili Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović. Na kraju razgledavanja igrali smo kviz.

Nastavili smo s razgledom Zagreba s vodičicom, od Katedrale preko Trga i Manduševca, pa Ilicom prema Uspinjači i Markovom trgu.

Autobusom smo nastavili prema Đakovu, smjestili smo se u hotel, odlično nam je. Sutra vam se javljamo iz Vukovara vijestima, nadamo se i uživo na Radiju Korčuli. (foto 1. dan)

 Angelo Fabris, Andrija Lozica, Andrej Korica, Petar Šain, Petar Šegedin, Ivan Jurjević, Branko Tomašić, Lovro Bošković


[OPŠIRNIJE]Ekskurzija 2. dan

Utorak, 26. travnja, ujutro u 8:30 našli smo se ispred hotela i busom pošli u Vukovar. U Vukovaru smo prvo posjetili ratnu bolnicu. Tužno i stravično. Ostala je ista kao 1991. Dojmilo nas je puno toga: poput pločica na zidu koje su, u stvari, dnevnik događaja, rupe u plafonu od granata koje nisu eksplodirale, briga doktora i sestara koji su pomagali u tim uvjetima, film od kojega smo se naježili, soba svijeća… 

Nakon bolnice pošli smo na Ovčaru. To nam je pomoglo da shvatimo koliki su strah i patnju osjećale žrtve ovog nehumanog djela. U Spomen domu nam se svidjelo koliko je truda uloženo kako bi se odala počast preminulima, sve je mračno i moderno.

Krenuli smo prema spomeniku koji obilježava mjesto gdje je bila masovna grobnica, najveća u Europi nakon ll. svjetskog rata. Naša vodičica Dara nam je na tom mjestu pročitala Glavaševićevu Priču o gradu i to je bilo jako emotivno. U tišini smo došli do Memorijalnog groblja, između mnoštva križeva izdvojena su dva, za najstariju i najmlađu žrtvu, od šest mjeseci i 104 godine.

Nastavili smo razgledavanje do Vodotornja i zaputili se prema Groblju tenkova na Trpinjskoj cesti. Svugdje smo se slikavali za uspomenu.

Ručali smo u Vukovarskoj kući na Adici uz Dunav i zabavili se u park šumi, poznatom izletištu. Šetali smo uz Dunav kraj dvorca Eltz i po centru grada. Na povratku smo stali u Vinkovce. Oni koji su željeli mogli su poći na bazene ili u šetnju po gradu. Super smo se zabavili igrajući picigin. Navečer opet imamo igraonicu i disko u Bećarskom kutku.

 Karla Farac, Ena Depolo, Mia Šulentić, Martina Stanišić, Elizabeta Botica, Antonela Milina, Dragica Perišić, Bernarda Foretić, Antonija Franić.


[OPŠIRNIJE]Ekskurzija 3. dan

Srijeda je, 27. travnja, super dan koji je započeo posjetom Poučnog (zoo) vrta Bizik u Našičkom Markovcu. Vidjeli smo razne životinje: klokane, emue, majmune, tigrove, panteru, ponije, afričke mini koze… 

Kao i generacije prije nas, na kraju posjeta smo se slikavali sa zmijama. Bilo je u početku čudno, ali brzo smo se navikli. Nismo očekivali da je takav osjećaj uzeti zmiju u ruke. Bila je jako teška i osjećali smo joj pokrete mišića ispod kože. Nije bila ni toliko hladna koliko smo mislili. 

Nakon toga pošli smo autobusom do centra Đakova. Tamo nas je vodič Stjepan proveo kroz poznatu Đakovačku katedralu koja je izgrađena od 5 do 6 milijuna cigli i cijela joj je unutrašnjost oslikana rukom. 

Ispričao nam je priču o biskupu J. J. Strossmayeru koji je bio čovjek ispred svoga doba i čini nam se baš zanimljiva osoba. Puno je napravio za razvoj školstva i znanosti i na mnogim drugim područjima. 

Spustili smo se u katakombe katedrale gdje je i sahranjen sa svim budućim biskupima Đakovačke biskupije. Dojmila nas je i manja katolička crkva koja je nastala preuređenjem džamije iz 16. st, nakon što su Turci nakon 150 godina napustili to područje i njezina se slika nalazi na grbu grada Đakova.

Prošetali smo do Državne ergele Đakovo na kojoj se treniraju konji lipicanci. Poznata je u Europi jer je jedna od najstarijih ergela, a posjetila ju je čak kraljica Elizabeta i nedavno vojvotkinja Camilla. Lipicanci su vitki i elegantni i hodaju graciozno.

Imali smo sreću pogledati dio treninga plesa lipicanera i njegove jahačice uz zvuke klasične glazbe. Naučili smo da bijeli lipicaneri nisu od rođenja bijeli, nego to postaju s vremenom.

Poslijepodne smo posjetili Osijek. Naglo se pogoršalo vrijeme, ali nas to nije spriječilo da obiđemo Tvrđu i i prošetamo središtem Osijeka , sve do rijeke Drave. I Osječka katedrala je jako zanimljiva, građena je od opeke s tornjem visokim čak 90 metara. Sve što smo danas vidjeli bilo je jako zanimljivo, čak i šoping u osječkoj Portanovi, što je naprosto nevjerojatno. 

I još moramo bećariti… fotogalerija

Marija Mušić, Ela Šestanović, Lucija Prvulović, Antea Sinković, Nika Škokić, Korina Vilović, Antonela Mršić, Mirna Vukas


[OPŠIRNIJE]Ekskurzija 4. dan

Četvrtak je, 28. travnja. Nakon vesele večeri u disku i igraonici u kojoj smo imali odličan izbor zanimljivih igara, morali smo rano ustati. Nakon doručka smo napustili Đakovo i krenuli put Zagreba.

Prvo smo posjetili Tehnički muzej.

Nismo znali što nas tamo očekuje, ali ubrzo smo ušli u planetarij. Uživali smo i osjećali se kao da smo pod vedrim nebom i promatramo zvijezde. Naučili smo prepoznati Velika i Mala kola i još neke zvijezde.

Spustili smo se u rudnik, četiri metra ispod zemlje. Pokazali su nam različite alate kojima su se rudari služili. Vidjeli smo razna vozila i letjelice.

Za kraj smo se upoznali s izumima Nikole Tesle, a najhrabriji od nas su sudjelovali u pokusima sa strujom. Bilo je to zanimljivo iskustvo.

Muzej krapinskih neandertalaca 

također nas se dojmio. Prvo smo pogledali kratki film o krapinskom pračovjeku, a zatim su nas podijelili u dvije grupe, 8.a i 8.b razred. Vodiči su nam predočili kako su ljudi živjeli u prošlosti, kako su se sporazumijevali i snalazili u prirodi. Vodili su nas kroz povijest zemlje, od velikog praska pa do puta u svemir. Iako se nismo mogli slikavati bilo je odlično.

Mnogima je najbolji doživljaj na ekskurziji bio posjet 4D kinu. To je posebna dvorana, s posebnim stolicama i postoljima za noge. Osjećali smo se kao da smo u filmu. Bilo je zabavno kako su puštali mirise i puhanje vjetra, a stolice su se tresle i ljuljale. (foto 4. dan)

Nera Farac, Iva Musa, Josipa Šestanović, Dominik Đula, Paula Petković, Lea Milina, Nada Borovina


[OPŠIRNIJE]Ekskurzija 5. dan
Ratko Ojdanić Petra Bosnić Luka Brkić Josip Vekić Karmen Lupis Jakov Petković Lara Lozica FILIP MAŽURANA Leon Simoni / datum: 1. 5. 2016. 23:35

U pisanju članaka od prvog do petog dana ekskurzije sudjelovali su svi osmaši, neki više, neki manje, ali potrudili su se i ostavili trag. Prva tri dana članci su se pisali iza večere, a bilješke za četvrti i peti dan nastale su na povratku katamaranom od Splita do Korčule.  Na ekskurziji su bila 42 učenika (8.a i 8.b) i troje nastavnika: Ljubica Milosević, Gordana Curać Depolo i Claudia Tarle. Ekskurzija je trajala od 25. do 29. travnja 2016. 


Došao je i taj dan. Zadnji dan ekskurzije. Nakon neprospavane noći jedva smo se ustali i zaputili se prema Zadru. Dočekala nas je vodičica Majda. Prvo smo posjetili Pozdrav suncu i Morske orgulje. 

Pozdrav Suncu koristi sunčevu energiju da bi svijetlio poput planeta po noći i još daje struju za javnu rasvjetu. Morskim orguljama sviraju valovi koji proizvode prekrasne melodije i krase rivu.

Obje znamenitosti koriste obnovljive izvore energije što nam se posebno svidjelo. Vidjeli smo rimski Forum, Sv. Donat, Sv. Stošiju i Kalelargu. Zadar još zovu mali Rim. U Zadru smo bili kratko, ali sad znamo zašto je Zadar bio proglašen najboljom destinacijom za turiste.

Nakon ručka smo nastavili prema Splitu. U autobusu je cijeli dan bilo jako tiho…

Kad smo se probudili u Splitu pozdravili smo se s našim vodičem Mirom s kojim smo proveli pet nezaboravnih dana. On je nahvalio nas i mi njega. S njim nam nikad nije bilo dosadno, pa nam je na  kraju bilo žao što se moramo rastati.

Tužni smo što je došao kraj ekskurziji, ali sretni i zadovoljni jer je bilo super!

Josip Vekić, Ratko Ojdanić, Jakov Petković, Luka Brkić, Leon Simoni, Karmen Lupis, Lara Lozica, Petra Bosnić, Filip Mažurana


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju