preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Školski jelovnik

« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

 

Iz povijesti škole...

Početnički solfeggio glazbene škole s profesoricom Tihanom Penjak na Kostimiranom koncertu 2008. g. 

(pogledaj album starih fotografija)

Jelovnik

Kad zvoni?

Kad vozi bus?

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?




 

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2615915
Ovaj mjesec: 6796
Ovaj tjedan: 527
Danas: 23

Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Literarni radovi
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Vinska odiseja
Autor: Branimir Baždarić, 12. 10. 2012.

Putujući Slavonijom i otkrivajući njene ljepote i znamenitosti na red je došla vinska odiseja – Erdutska vinarija. Kroz velika drvena vrata ušli smo u čarobni svijet vina. Vinarija se sastoji od podzemnog i nadzemnog dijela. Prvo smo otišli do podzemnog dijela. Tamo su velike bačve od hrastova drva u kojima vino odleži do šest mjeseci. U tom dijelu nam je vodičica ispričala nešto o povijesti. Ozbiljnije i organiziranije bavljenje vinarstvom i vinogradarstvom počelo je 1730. godine. U drugoj polovici 19. stoljeća vlasnik je bio Ervin plemeniti Cesh, veliki župan srijemske županije i hrvatski ministar u ugarskoj vladi. Spomenula je i da je u Erdutu potpisan Erdutski sporazum u Domovinskom ratu; sporazum o uspostavljanju trajnog mira.

Klikni na opširnije!


Predložila je da pođemo u drugi dio vinarije u onaj nadzemni. Putem do tamo prošli smo kroz ˝hodnik˝ načinjen od vinove loze. Ulaskom u drugi podrum rekla je da je kapacitet oba podruma 6 milijuna litara, to jest 600 vagona vina, a sagrađen je 1985. godine. Tu smo vidjeli velike inox cisterne kraj kojih je bila velika polica sa buteljama. Rekla nam je da temperatura treba biti stalna odnosno na 15-16 °C. Tamo smo vidjeli najveću bačvu na svijetu. Izgradio ju je DIK Đurđenovac 1990. g. Njena zapremnina je do 75 000 litara ili 75 vagona. Rađena je metodom cijepanja 109 hrastovih duga koje su se sušile 10 godina, a debljine su 22 cm. Okovana je s 2,5 tone željeza, a njena razvijena površina je veličine stana od 150m². Nalazi se u malenom bazenu kako bi se vino očuvalo ako bi slučajno došlo do puknuća bačve. Bilo mi je drago vidjeti najveću bačvu na svijetu i hodati ˝hodnikom˝ od vinove loze te pritom jesti grožđe. Jako mi se svidjelo i svima bih preporučio da otiđu u Erdut i vide najveću bačvu na svijetu.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju